Thursday, March 3, 2011

ما رايت شيئا الا رايت الله فيه


Assalamua'laikum warahmatullah

Perkongsian bersama di pagi hari...:>

Khalifah Islam kedua, Umar Bin al-Khattab bertanya kepada Ubai Bin Ka'ab, "Apakah hakikat taqwa?"
Ubai bertanya pila," Pernahkah Amirul Mukminin melalui jalan yang banyak onak dan duri?"
Umar menjawab," Ya".
Ubai bertanya lagi,"Bagaimana?"
Umar menjawab,"Saya berjalan dengan berwaspada dan bersungguh-sungguh supaya tidak memijak atau terpijak onak dan duri."
Ubai menjawab," Itulah hakikat taqwa".

Begitulah sukarnya mencapai darjat taqwa. Namun rindu menggamit untuk sampai kepadanya. Masakan tidak, hanya itu jalan bertemu dengan Sang Pencipta. Betapa gentar, pasti digagahi jua.

(Takwa, Takut tetapi Rindu) Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang

Bait-bait ayat di atas ingin ku capai setiap kali terjaga dari mati yang sementara. Dengan harapan setiap gerak geri ku dirahmati dan diredhaiNya. Taqwa, sering kali dijadikan topik ceramah di kala bulan Ramadhan. Bagi ku, berakhirnya Ramadhan pun perlu difikirkan bagaimana untuk menggapai tahap taqwa ini.

Sedikit perkongsian tentang sahabat yang baru menjalani minor surgery tempoh hari. Keadaannya semakin pulih. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan baik. Berkat doa kedua orang tuanya serta sahabat yang sentiasa di sisi meniupkan semangat perjuangan. Kesempatan ku menziarahinya di Hospital Serdang mempertemukan dengan seorang teman. Beliau juga mengalami kemalangan dan bakal menjalani pembedahan di bahagian kaki kanannya. Rakan-rakannya turut menziarahinya sebagai tanda simpati dengan apa yang Allah timpakan pada dirinya.

Setiap perkara yang Allah datangkan pada hambaNya adalah semata-semata untuk mentarbiyah mereka, mengingatkan kembali rasa diri bertuhan. Setiap kali ditimpa musibah, kita akan kembali mengingati Allah. Sebagai muslim, penyambung mata rantai perjuangan Rasulullah SAW, kita sepatutnya sentiasa mengingati Allah, biar di waktu senang atau susah.

Sebagai manusia biasa, iman ku jua ada naik dan turunnya. Masalah yang ku hadapi sekarang ini, sedikit sebanyak mematangkan ku. Allah Maha Pengasih dan Penyayang. Didatangkan pada ku banyak peluang untuk membantu ku mengatasi masalah yang ku hadapi. Seorang ustazah pernah berkongsi suatu kata-kata, dan kini turut menjadi kata semangat buat diriku...:

"ما رايت شيئا الا رايت الله فيه "
Tiada ku lihat sesuatu perkara,melainkan Allah padanya.

Redha dengan apa yang ditentukan Allah pada kita.

Selain itu, ingin ku kongsikan juga berkenaan berlengahnya kita melakukan sesuatu perkara. As-Syahid Imam Hassan Al-Banna mengingatkan,"Kerja yang kita ada melebihi masa yang kita ada". Ku mohon selalu pada Allah supaya dihadirkan kebencian dalam jiwa ku kepada apa yang dinamakan 'membuang masa'. Tinta seorang pendakwah dan aktivis kemanusiaan dalam bukunya Cinta Di Langit Gaza,"Masa adalah modal untuk bertemu dengan Allah dalam keadaan yang kita dipertanyakan tentang nilai umur. Membunuh masa adalah jenayah yang akan mengundang bala di hari akhirat.(Ridhuan Mohamad Nor).

Akhir kalam, ku harapkan kalian yang membaca juga dikurniakan Allah benci kepada membuang masa. Manfaatkan setiap saat yang ada.
'Belajar daripada kegagalan dan kelemahan akan lebih meyakinkan'. Nasihat daripada murobbi yang sentiasa menjadi rujukan ku.

Wallahua'lam...
~28 Rabiulawal 1432H bersamaan 3 mac 2011~1226

No comments:

Post a Comment