Friday, January 29, 2010

Aku Hidup Dengan NamaMU ~AR-RAHMAN~


الرحمن
(AR-RAHMAN)


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Firman Allah: "Serulah Allah atau serulah Ar-Rahman. Dengan nama yang mana saja kamu seru, Dia mempunyai al-Asma ul-Husna (nama-nama yang terbaik) dan janganlah kamu mengerskan suaramu dalam solatmu dan janganlah pula merendahkannya dan carilah jalan tengah di antara kedua itu".

Surah al-Isra': 110

PERINGATAN UNTUK SEMUA...

Kasih sayang adalah perasaan yang terpancar daripada naluri seseorang. Bagi manusia, kasih sayang akan menjadi pengikat antara mereka dengan sesuatu yang disayangi. Pun begitu, kasih sayang yang ada dalam diri manusia biarpun menggunung, tidak mampu dibandingkan dengan kasih sayang ALLAH SWT.
Manusia yang bijak ialah mereka yang sentiasa menghargai kasih sayang Allah SWT terhadapnya. Mereka ini akan sentiasa berusaha untuk meraih kasih sayang Allah SWT dengan memastikan diri sentiasa menjunjung perintah ALLAH SWT dan meninggalkan segala laranganNya. Mereka tidak pernah jemu untuk berusaha dan mempertingkatkan kualiti diri melalui pelbagai amalan dan ibadah yang dapat mengundang kasih sayang ALLAH SWT.
Jesteru, bagi mendapatkan kasih sayang daripada Allah SWT, hendaklah dilakukan perkara-perkara berikut:
  1. Saling sayang-menyayangi sesama hamba.
Nabi SAW berpesan, sabdanya;

الراحمون يرحمهم الرحمن ارحموا اهل الارض يرحمكم من في السماء

" Orang yang berkasih sayang, pasti akan mendapat kasih sayang daripada Allah SWT yang Maha Pengasih. Hendaklah kamu sayangi sesiapa sahaja yang berada di bumi, pasti mereka yang ada di langit akan menyayangimu".
(Peringatan: biarpun boleh menyayangi sesiapa sahaja di muka bumi, jgn pula lupa larangan jgn mendekati zina yang mana permulaannya adlh salah tafsir sewenang2nya mencintai manusia sehingga melanggar syariat...)


2. Suami dan isteri yang mengamalkan solat malam secara berjemaah.

"Apabila seseorang lelaki bangun menunaikan solat malam, lalu membangunkan isterinya seraya kedua-duanya menunaikan solat dua rakaat, pasti mereka berdua akan dituliskan dari kalangan orang yang mengingati Allah" HR Ibnu Majah: 1325

3. Menghubungkan silaturahim.

4. Berbakti kepada kedua ibu bapa.


5. Solat malam dan membaca al-Quran dengan harapan Allah SWT menurunkan rahmat.

Sesungguhnya beruntunglah mereka yang mendapat limpahan kasih sayang Allah SWT semasa hayatnya di dunia kerana balasan yang menanti di akhirat pastinya syurga. Sebaliknya, amat besarlah kerugiannya bagi mereka yang tersisih daripada kasih sayang Allah SWT kerana neraka jahannam tidak sabar menunggu untuk mengganyang tubuh mereka di akhirat kelak.

Sebagai manusia biasa, kita tidak lari daripada kelalaian dalam mencari kasih sayang dan cinta Allah SWT. Kadang-kadang kita terpedaya dengan apa yang kita lakukan, konon-kononnya untuk mencari redha dan kasihNya. Namun kita sebenarnya menempah tiket kemurkaanNya tanpa kita sedari. IKHLAS SEMAT-MATA KERANA ALLAH MESTI HADIR DALAM SETIAP GERAK KERJA KITA. ITU KUNCINYA...
WALLAHUA'LAM

oleh Khairunnisa Mohd Fisol
15 Safar 1431H~ 31 Januari 2010_0407

No comments:

Post a Comment